El Verro, La Bèstia de Foc. Els Garrins

L’any 1996 la Colla de Diables de Cardedeu crea la figura del Verro, un senglar de foc que sembra el mal i la discòrdia per tot arreu. Fugint del clàssic drac, el Verro és un senglar d’ullals esmolats, caràcter agressiu i virulent, i activitat preferentment crepuscular i nocturna. Va ser pensat així per la proximitat de Cardedeu amb el Montseny i perquè aquesta és la bèstia que, avui dia, fa malbé les collites i és objecte d’una persecució constant de caçadors als boscos del Vallès.

Amb la figura del Verro, s’ha intentat establir un lligam, un símbol d’identitat, amb els vilatans de Cardedeu i el seu entorn, i contribuir, a més, que la festa aporti la màxima diversió i espectacularitat.

El Verro és una bèstia de foc de 2 metres dissenyada per Agustí Ors i produïda per l’escultor Ramon Aumedes l’any 1997 en fibra de vidre i resina de polièster, d’estructura per a un portador i sis punts de foc.

El Verro, original per ser un senglar, defugint de dracs i altres híbrids, té ball propi i destaca per la plasticitat i elegància dels seus moviments, que no trobem en altres bèsties més grosses i/o estructures amb rodes. A més, el Verro té un atractiu especial per la dualitat de ser un animal pròxim i a la vegada ferotge.

La bèstia dels Diables de Cardedeu és la sensació per allà on passa, i no li falten invitacions per anar arreu i ha estat present en diferents trobades de bestiari de Catalunya.

 

ELS GARRINS

L’any 2013 el Verro engendra tres esplèndids Garrins. Els Dimonis de Cardedeu ja tenen la seva pròpia bèstia.

L’escultora Marta Polo va esculpir en fang l’original del qual es va treure el motllo per produir els tres garrins, en fibra de vidre i resina de polièster, per a la mateixa Colla de Diables.

Cada garrí està caracteritzat de forma diferent  per contribuir que el món diabòlic presenti la màxima diversió i espectacularitat a Cardedeu. La Colla dels Garrins la formen infants de 3 a 11 anys; els més petits acompanyen els Garrins i els més grans en són els portadors.       

La música del seu ball, La Dansa dels Garrins, va ser composta per Cesc Alexandri l’any  2013. Amb coreografia de Mercè Bosch i ballada per la mateixa Colla dels Garrins, aquesta dansa consta de tres parts: l’entrada amb foc, la dansa mateixa i el comiat. És senzilla i alegre, pensada per als infants i adaptada a les possibilitats de moviments dels garrins.