Els Diables

Captivada per la màgia de les guspires, la Colla de Diables de Cardedeu, apadrinada per la Colla de Diables de Montornès, encén la primera metxa l’any 1993, arran de la inquietud del grup de joves de l’Esplai Bruixes i Bruixots dels Escorrelots i d’antics membres de la Colla de Diables de la Roca, desapareguda en aquell moment, que donen forma al primer Correfoc de Festa Major. El primer cap de colla dels diables va ser en Joan Bramona.

De mica en mica la colla es consolida i participa en diversos esdeveniments locals i festes de barri, fins que organitza la festa pròpia  l’any 1996: la Festa del Foc, per la revetlla de Sant Pere.

Des dels seus orígens, la Colla de Diables de Cardedeu s’ha manifestat com a ball de diables tradicional, defugint altres tipus de colles, anomenades “de foc”, i conserva la idea original del fet diabòlic.

 

LLUCIFER I LA  DIABLESSA

Aquestes figures apareixen per primera vegada a Cardedeu l’any 1996.

Llucifer i la Diablessa al principi només eren uns personatges amb una indumentària diferent de la resta de diables i una forca amb més foc; però, més tard, es van fer dues forques expressament per a ells: el Cardot i la Lluna. Més endavant es van confeccionar uns barrets de palla amb unes grans banyes de fibra de vidre i, finalment, es va crear una música i un ball propi per a les dues figures.

Llucifer duu la mateixa indumentària que els diables però de color vermell. La Diablessa porta una jaqueta semblant i del mateix color que la resta de diables, però de cintura en avall porta una faldilla vermella i calces blanques de puntes.

La música del Ball de Diables, més conegut com a Ball de Figures, la va compondre Cesc Alexandri, i la coreografia és obra de Mercè Bosch.