Els Trabucaires

La Colla de Trabucaires de Cardedeu va néixer l’any 2012 amb la finalitat de galejar en festes i aplecs, i recrear els fets d’armes ocorreguts a Cardedeu el 7 de novembre de 1873 durant la 3ª Carlinada. És per aquest motiu que anem vestits com els integrants d’una partida d’irregulars carlins, amb la seva característica boina vermella i una guerrera blava abillada amb el peculiar “Detente” o el més nostrat “Atura’t bala!”.

No es consideren ni militaristes, ni carlins. Però comparteixen certs trets amb els carlins, com ser gent de la terra, d’esperit lliure i a voltes un xic rebel. Per damunt de tot, són una colla de sopar i beure ratafia, amants de la bona vida, la gresca i l’alegria… I això es respira quan surten a plaça, a ritme de la “Marxa de corneta dels Trabucaires de Cardedeu”, al lluïment dels Entremesos del 15. La cobla de flabiolaires de Cardedeu els acompanya en aquesta singular desfilada.

D’ençà del 2017, el lluïment dels trabucaires als Entremesos del 15 té el seu punt àlgid quan Mossèn Fulinyac diu els seus versots, escarnint els trabucaires, fent crítica irònica de l’actualitat política i rient-se de tot i de tothom.

Els trabucaires de Cardedeu, també participen a la Galejada d’inici de la Festa Major: una expressió de celebració festiva amb gran soroll provocat pels trabucs enfocats cap al cel en formació de salves d’honor.

Des de la plaça de Joan Alsina, els trabucaires donen el tret de sortida de la Festa Major, i arriben a plaça de l’Església per iniciar el Seguici de Festa Major.

El dia 15 – el dia de la Mare de Déu d’agost, patrona cardedeuenca -, els trabucaires, acompanyats d’altres colles d’arreu del país, desperten tot el poble a canonades amb les Despertades, per recordar que és el dia gran de la Festa Major. D’ençà d’alguna mala despertada, l’hora d’inici s’ha fet més raonable (a les 9 del matí), i l’inici i el final de la cercavila és la plaça de l’Església.