El Nonu

El Nonu és un personatge carnavalesc que viu per la Festa Major de Cardedeu: apareix al Seguici, quan comença la Festa Major, per saltar, ballar, cantar, riure, beure i fer malifetes fotetes, i gaudir la disbauxa d’aquests dies. I s’acomiada quan la festa s’acaba, amb les Nones.

A darrera hora del darrer dia de Festa Major, al punt de mitjanit, el Nonu enfila el seu carro carregat amb una bota de vi, i es fa acompanyar per la Banda de Música i un grup de persones portadores del carro per fer un darrer tomb pel centre de la vila de Cardedeu, cantant veritats amb ironia i un punt de mala llet.

Les Nones són uns versos satírics que es riuen de l’actualitat, de curiositats del poble i de vegades, també, de merders de Festa Major. Sempre són signades amb l’autoria de Joan Mamades.

El Nonu canta cada estrofa una primera vegada, i tot seguit el públic assistent la canta amb ell una segona vegada, gràcies a la publicació en paper i a les xarxes que es fa de tots els versos pels volts de mitjanit.

Les Nones comencen amb aquesta estrofa:

 “I aquí tenim les Nones

que el Nonu ens ha portat.

És el rei de la festa

i el paio més trempat.”

S’allarguen entre 10 i 15 estrofes, i acaben amb aquesta:

“Que surti tot el poble,
que vingui a cantar,
que s’acaba la festa
i és hora de ballar.”

Durant les Nones, el Nonu canta, balla, fa ballar altra gent, abraça, es riu de la gent i fa broma, i en ocasions s’enfila a balcons o fins i tot arriba a ensenyar el cul.

El Nonu va aparèixer per primer cop l’any 1997, a la tercera edició del Garitu.